Peatoetaja
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
01. detsember 2017
Ränkraske hooaja eel: piiripealsed trennid ja tark taastumine
12. november 2017
2017. a hooaja kokkuvõte
18. oktoober 2017
Kas sa liha sööd? Kas sa alkoholi tarbid? - ehk toitumisest võistluste ajal
06. oktoober 2017
Kaalukõikumine viitab puudulikule ettevalmistusele
28. september 2017
Ultratriatloni proovikivi: 10 päevaga ära süüa 60 päeva energiakogus
20. september 2017
10 päeva võistlemist keskmiselt 3 unetunniga ööpäevas
09. august 2017
Mitteliigutamine on taastumise suurim pidur
04. august 2017
Kolmekordse ultra valusalt magus võit
22. juuli 2017
Vereanalüüsid kui lõputute üllatuste rada
22. juuli 2017
Vereanalüüsid kui lõputute üllatuste rada
22. juuli 2017
Rajast ja võistlejatest. Suurim oht rattarajal - eeslid ja hobused
22. juuli 2017
Käänuline tee soovitud tulemuste suunas
22. juuli 2017
Käänuline tee soovitud tulemuste suunas
22. juuli 2017
Selle hooaja esimene väljakutse - TransGranCanaria - ühe raskeima profiiliga ultrajooks maailmas
14. juuli 2017
Kui kiiresti toimub taastumine ööpäevasest sportimisest?
20. juuni 2017
Saksamaa 2-kordne ultratriatlon - miks teine koht on hea?
04. juuni 2017
Taastumiskiirus loeb... ja palju
25. mai 2017
Kuidas ma 10-kordseks ultratriatloniks valmistun vol5: kolm ala korraga fookusesse
09. mai 2017
Võimalus tutvuda ultratriatloni MK-etapi telgitagusega
12. aprill 2017
Kuidas ma 10-kordseks ultratriatloniks valmistun vol4: teen selle treeningutel läbi
09. märts 2017
Kui mäed sinust võitu saavad - TransGranCanaria ultrajooksujärgne verepilt
02. märts 2017
Mis on 10-kordse ultratriatloni hind?
30. jaanuar 2017
10-kordseks ultratriatloniks valmistumine vol 4: puhkenädalal tuleb puhata nii, et halb hakkab
24. jaanuar 2017
Kuidas ma 10-kordseks ultratriatloniks valmistun vol3: füüsiline valmisoleks katsumuseks olemas
11. jaanuar 2017
Keha signaalide tundmaõppimine
02. jaanuar 2017
Kuidas ma 10-kordseks ultratriatloniks valmistun vol2 : kahe nädala jooksul 9 jooksumaratoni
2016
2015
2014
Kõik postitused
18. oktoober 2017

Kas sa liha sööd? Kas sa alkoholi tarbid? - ehk toitumisest võistluste ajal

Geelide ja spordijookidega on võimalik edukalt läbida lühemaid ja intensiivse pingutusega võistlusi. See lähenemine ei ole aga jätkusuutlik ööpäevi kestvate katsumuste puhul. Kõik mu suuremad eksimused ultrakatsumustel on ühel või teisel viisil seotud minetustega toitumises. Õnnestumise tagab võimalikult lai toidumenüü, mis arvestab ka kõikvõimalikke ilmastikutingimusi. Nii kui muutub ilm, muutub koheselt ka toidumenüü. Näiteks palavates oludes ei ole mul sisuliselt üldse isu magusa, tahke ja sooja toidu (šokolaadid, küpsised, pasta, pitsa, riis jms) järele ning ennekõike tarbin siis puuvilju (sh rohkelt arbuusi).


Ultravõistluse eel käin alati üle kõik oma varasemad üleskirjutatud toidumenüüd ning märkused selle kohta, mis toidud toimisid hästi ja mis mitte. Igaks katsumuseks koostan kirjaliku menüü, mida toetusmeeskond saab kasutada. Praktika on näidanud, et ilma võistlustoitu eelnevalt üles täheldamata ununeb mul katsumuse ajal enamus menüüst ära ning ka meeskonnal ei ole meeles mulle kõike pakkuda. Selliselt sai toimitud ka Šveitsi võistluse ajal ning tarbitud toit sai tulevasteks ettevõtmisteks üles kirjutatud. Siinkohal toon menüü toiduainete lõikes tabeli kujul ka sinuni. Mõned üksikud toidud või toiduained võivad olla sealt puudu, sest päris lõpuni ei õnnestunud meil seekord tarbitud toitu kirja panna.

Soeses menüüga toon alljärgnevalt sinuni ka mõned tähelepanekud, mille kohta on mult palju küsitud.

Ma ei ole taimetoitlane selle klassikalises tähenduses

Katsumuse ajal sõin ma kalapulki ning ka salaamit sisaldanud pitsat. Meedias leidis see samuti kajastamist, kusjuures ekslikult arvati, et katsumuse raskus sundis mind taimetoitluse põhimõtted kõrvale heitma. Siinkohal vajab selgitamist, et ma ei ole tulihingeline taimetoitlane, kes on valinud selle tee eetilistel, keskkondlikel vms põhjustel. Taimselt toitun üksnes seepärast, et katse-eksitus meetodil olen enda jaoks välja selgitanud, et see sobitud kõige paremini mu treeningute ja nendest taastumisega. Lisaks, mulle lihtsalt meeldib taimne toit. Seepärast ei tee ma endale sellest mingit numbrit, kui toitu satub ka liha või kala. Kodus süües ja väljas einestades eelistan ma alati taimetoitu, kuid tihtipeale olen reisides kehvade valikuvõimaluste või lausa valiku puudumise tõttu söönud ka liha/kala sisaldavaid toite.

Alkoholi osas nulltolerants

Alkoholi ma ei tarbi juba väga mitu aastat. Kuna ultrakatsumustel ja nendeks valmistumisel kompan pidevalt organisimi taluvus- ja toimetulemispiire, siis olen välistanud kõikvõimalikud tegurid, mis võivad taastumist takistada. Ka siin olen katse-eksitus meetodil välja selgitanud, et see on minu jaoks parim lahendus. 

Oma isu õllemaitse järele saan täielikult rahuldatud alkoholivabade õlledega. See isu tekib just palava ilmaga või pärast rasket pingutust. Tartu Mill triatloni lõpetamise järgselt pakuti korraldaja poolt Saku alkoholivaba nisuõlu. See maitses mulle hästi ja seepärast otsustasin selle ka oma Šveitsi võistluse menüüsse lisada. Sedapuhku aga esmakordselt siis võistluse ajal tarbimiseks, sest teada oli, et 10 päeva jooksul kostitab ilm meid kindlasti ka väga kõrgete temperatuuridega. Kuigi algul veidi kahtlesin, kas alkoholivaba õlu sportimise ajal seedimisele äkki kehvasti ei mõju, osutus see kartus asjatuks. Võistluse kolmandal päeval valitsenud 30+ kraadises leitsakus pakkus õlu suurepärast vaheldust muule joogimenüüle.   

Taastusjook, millest ei saa küllalt

Raske on kirjeldada tunnet, kui kõht on tühi ja keha vajab energiat, kuid isu ei ole. Paraku ekstreemsete pingutuste puhul on täiesti tavapärane, et mingil hetkel hakkab toit (olgu ta nii lemmik kui tahes) vastu ning esineb ka hetki, mil mitte miski ei isuta. See on normaalne, arvestades kui suur on katsumuse sel ajal tarbitav toidukogus. Näiteks Šveitsis sõin 10 ööpäevaga ära 60 päeva energiakulu (vt siit). Isutust ei tohi mingil juhul aga tähelepanuta jätta, sest energiadefitsiit on kiire tekkima. Minu lahendus selle vastu on see, et hoian oma menüü väga vaheldusküllasena.

Šveitsi katsumuse menüüd analüüsides avastasin, et üks toit oli mu menüüs püsivalt algusest peale, sõltumata ilmast, kuni hetkeni, mil see lihtsalt otsa lõppes. Jutt on mangomaitselisest Bufferi nimelisest taastusjoogist. Varusin seda võistluse tarbeks 6 purki ja olin kindel, et sellest on enam kui küll. Kahjuks 8,5 ööpäevaga sai see otsa, kuid isu sellest täis ei saanud. Muide, see on sama taastusjook, mis aitas mind eelmise aasta Šveitsi võistluse 8. päeval tabanud madalseisust üle (vt siit). Siinkohal tänusõnad Richardile, kes mulle seda tol võistlusel oma varudest lahkelt jagas ning kelle kaudu ma sellise toote olemasolust üldse teadlikuks sain.